Dr. Robert Keith Wallace a fairfieldi Maharishi Menedzsment Egyetem élettan professzora, aki még a hetvenes években úttörő kutatásokat végzett a Transzcendentális Meditációnak az agyra és a szervezet biokémiájára gyakorolt hatásairól. Évtizedeket dolgozott együtt Maharishi Mahesh Yogival, és jelentős szerepet játszott abban is, hogy az Ájurvéda tudományos elismerésre tegyen szert a nyugati világban. Az alábbi interjút, melyben a meditáció, az ájurvéda és modern tudomány kapcsolatáról beszél, tavaly nyáron készítettem vele Fairfieldben. Némileg rövidített változata az Elixír magazin 2014. októberi számában jelent meg, most viszont a teljes anyagot közlöm.

– Hogyan kapcsolódik a megvilágosodás és a fiziológia?

– Úgy érzem, Maharishi legnagyobb hozzájárulása a modern kor tudásához az volt, hogy eloszlatta a megvilágosodást övező misztikus ködöt, és megmutatta, hogy a szellemi növekedésnek konkrét vonatkozásai is vannak. Ő írta le először a megvilágosodás felé vezető utat az ember neurofiziológiai kifinomodásaként. Ma már tudományos tény, hogy minden tapasztalás megváltoztatja az agyat. Tudjuk, hogy a legkorábbi gyermekkortól kezdve minden, amit teszünk, óriási hatással van agyunk fejlődésére. Az erősen stresszes környezetben felnövő gyermekek teljesen más idegpályákat fejlesztenek ki, amelyek felnőtt korukban is megmaradnak, és befolyásolják, hogy miként reagálnak a stresszre. Talán különösen hangzik, de az is mutatja valakinek a megvilágosodottságát, hogy miként reagál a stresszre. Bizonyos értelemben úgy is meghatározhatjuk a megvilágosodást, mint azt a képességet, hogy minden szituációban agyunk teljes potenciálját használjuk és maximális összhangban cselekedjünk a természeti törvénnyel.

 

– Teljesen úttörő kutatásokat végzett a meditáció élettanáról. Mik voltak legjelentősebb eredményei?

– A legfontosabb az, hogy tudományos módszerekkel leírhatjuk a magasabb tudatállapotok fiziológiai jellemzőit, azaz tudományos kutatás tárgyává tehetjük a meditációt és annak hatásait. A legújabb kutatások megmutatták, hogy a Transzcendentális Meditáció befolyásolja a génkifejeződést. EEG vizsgálatok felfedték, hogy a TM gyakorlása nyomán sajátos idegpályák fejlődnek ki az agyban, amit az agy koherenciája tükröz. Minél hosszabb ideje meditálunk, agyunk annál integráltabb. A kutatások a megvilágosodás mind több élettani jelzőjét tárják fel, ezek megmutatkoznak az EEG-ben, valamint a genetikai és a biokémiai szinteken, bár a biokémiai változásokat illetően további kutatásokra van még szükség. A védikus irodalom beszámol arról, hogy a magasabb tudatállapotokban a test bizonyos vegyületeket termel, az Ájurvédában ezt nevezik ódzsasznak. Ezzel kapcsolatosan sok érdekes változást találtunk a hormonokban és neurotranszmitterekben, de még nem leltük meg azt a vegyületet vagy vegyületeket, amelyek a magasabb tudatállapotok pontos korrelátumai lehetnek.

 

– Hogy jön a képbe az Ájurvéda, mi kapcsolata van ennek a megvilágosodással?

– Az Ájurvéda hatalmas tudást foglal magában arról, hogy a tudat fejlesztése miért fontos az egészség elérésében és megőrzésében. Maharishi egyik fő hozzájárulása az Ájurvédához az volt, hogy a tudat szerepét ismét középpontba állította. Az Ájurvéda pedig újabban tudományos vizsgálatok tárgya. Testtípusokról beszél, amelyekről kimutatták, hogy epigenetikai alapjuk van és bizonyos gének kifejeződésével állnak kapcsolatban. Szemlélete összevág azzal az új keletű felfogással is, hogy a medicinát személyre szabottá kell tenni. Maharishi hangsúlyozza, hogy az Ájurvéda kulcsfontosságú eljárása a tudat kibontakoztatása. Ez ismét beleillik a test-elme orvoslás legújabb képébe, amely azt mondja, hogy ha megváltoztatjuk az elmét, az nagy hatással lesz a testre is. 25 millió dollár kutatási támogatást kaptunk az NIH-tól, az Amerikai Egészségügyi Intézettől, hogy vizsgáljuk meg, milyen hatással van a TM a szív- és érrendszeri betegségekre. Kollégám, Dr. Robert Schneider eredményei szerint az ilyen betegségek, valamint a belőlük fakadó halálozás kockázatát közel 50 százalékkal csökkenti a TM! Ez megmutatja a TM-nek az egészségre gyakorolt hatalmas értékét, egyúttal igazolja az Ájurvédát, amely hangsúlyozza, hogy a tudat fejlesztése az egészség javításának egyik legfontosabb eszköze.

Az ősidőktől fogva alkalmazott fűszerek és gyógynövények hatásmechanizmusának feltárásával egy újabb területen találkozik a modern tudomány és az Ájurvéda. Ez idáig ötezer tudományos tanulmányt jelentettek meg egyetlen fűszernövény, a kurkuma gyógyhatásairól, háromezret a gyömbérről. Az új szupersztár pedig a fekete kömény (nigella sativa), melyet leginkább a Közel-keleten és Indiában használnak. Ezek a fűszerek a legjobban kutatottak, mivel hatalmas lehetőségeket tartogatnak rákellenes, szív- és érvédő, valamint seregnyi egyéb, szinte felsorolni is lehetetlen hatásuk révén. Ezek a fűszernövények egyszerre számos szinten dolgoznak a testben. Azt hiszem, soha senki nem látott még egyetlen drogot vagy gyógyszert, amelyik egyszerre ilyen sok szinten dolgozna és ennyi biokémiai útvonalra hatna kedvező módon. Ezek a növények valóban a természet ajándékai!

 

– Melyek ezek a szintek a testben?

– A legalapvetőbb a génkifejeződés. A növény, illetve annak aktív összetevője belemegy a sejtbe, és hatással van az úgynevezett transzkripciós faktorokra, ezek azt szabályozzák, hogy a különböző információdarabok a DNS-ben hogyan fejeződnek ki. Láthatjuk, hogy ezek a fűszernövények sok enzimre és biokémiai útra hatnak, például a gyulladásra, mely a legfontosabbak egyike. Hatással vannak azokra az utakra is, amelyek a gyulladás komponenseit hozzák létre, mint a prosztaglandin, és maguk is hasonlóképpen hatnak, mint azok a gyulladásgátló gyógyszerek, amelyeket sok ember szed – ám mellékhatások nélkül. A legmélyebb tehát a gének szintje, mellettük pedig ott van számtalan biokémiai út: a gyulladás, a zsírtermelés, a szénhidrát vagy fehérje anyagcsere. Ezek mind kutatás tárgyává tehetők.

 

– Az epigenetika és az génkifejeződés viszonylag újdonságnak számít, sokak fejében még a néhány évtizeddel ezelőtti paradigma él, hogy a gének határoznak meg mindent. Összefoglalná, hogy mit jelent pontosan a génkifejeződés?

– Nagyon egyszerű. A szüleinktől öröklünk egy génkészletet. Mindegyik sejtben van DNS, mely alapvetően kódolt információ. Az információ egysége a gén. Amit korábban nem vettünk észre, hogy ezek közül a gének közül nem mindegyik van bekapcsolva. Némelyikük folyamatosan be van kapcsolva, némelyikük pedig csak olykor-olykor. A környezet, és ebben benne van a gyermekkor korai környezete, a táplálkozás, a belélegzett levegő, az újabb kutatások szerint pedig még a meditáció is, befolyásolja, hogy ezek a gének miként kapcsolnak ki és be. Ez tehát egy megváltoztatható dolog! Az egyik legvilágosabb kutatás, amelyet e témában valaha láttam, arról szólt, hogy emberekbe influenza vírust injekcióztak. Mindenki tudja, hogy van ez, az iskolában egyesek folyton taknyosak lesznek, mások viszont szinte soha. Csodálkozunk azon, hogy az egyik gyerek miért lesz beteg, a másik meg nem, pedig ugyanannak a fertőzésnek vannak kitéve. Ezt vizsgálták a kutatók, akik kiderítették, hogy a gyerekek harmada teljesen más géneket kapcsolt be. Ők nem betegedtek meg, kicsit fáradtak voltak, de nem lett lázuk, nem folyt az orruk, nem mutatták a „rendes” tüneteket. A másik kétharmad viszont tőlük különböző géneket kapcsolt be, és ők megbetegedtek, minden tipikus tünet kitört rajtuk.

Egyszóval, az emberek különböző géneket kapcsolnak ki és be, és ennek az oka az, hogy milyen életmódot élnek, milyen táplálkozást folytatnak vagy éppen milyen ájurvédikus típusba tartoznak. Itt van előttünk az epigenetika új világa, amely elmondja nekünk, hogy ha fogjuk ezt a fűszert vagy gyógynövényt, akkor segítségükkel ki-be tudunk kapcsolni géneket! Be tudunk kapcsolni egy gyulladáscsökkentő gént, és meg tudjuk szüntetni az arthritiszes fájdalmat. Ez hihetetlenül értékes tudást ad a kezünkbe! Egy újabb, TM-gyakorlókon végzett kutatás pedig azt is megmutatta, hogy körükben 70 gén különbözően kapcsol ki és be, amely az öregedés lassulásában és számos egyéb kedvező élettani hatásban mutatkozik meg. A meditáció tehát szintén nagyon mély hatással van egyes gének működésére.

Maharishit legfőképp az motiválta az Ájurvéda újraélesztésében, hogy felgyorsítsa a megvilágosodás elérésének folyamatát. Az elsődleges technika a tudat fejlesztése, a Transzcendentális Meditáció, ám az Ájurvéda rendkívül hasznos segédeszköz lehet a fejlődés útján. A testtípusunk ismerete és az annak megfelelő életmód, testmozgás és táplálkozás, az elégséges pihenés, a gyógynövények használata egyaránt hozzásegíti a test-elme rendszert egy stabil, rugalmas, ezzel egy időben végtelenül kifinomult működéshez, valamint azoknak a finom vegyületeknek a termeléséhez, amelyek a fiziológiai oldalról támogatják a magasabb tudatállapotok kialakulását.

 

Maharishi és az ájurvéda

(ami az elixíres interjúból kimaradt)

 

– Mi motiválta Maharishit az ájurvéda bevezetésében?

– Az, hogy a megvilágosodást minél könnyebben elérhetővé tegye. A meditáció volt az elsődleges technika, de látta, hogy az emberekben nagyon sok olyan stressz van, ami kora gyerekkortól jelen van, és nagyrészt az életmódból fakad. Állandó információzuhatagban, nagy nyomás alatt élünk, és Maharishi olyan módszereket keresett, amelyek további segítséget nyújtanak a megvilágosodás eléréséhez. Az ájurvéda nem csak a meditációt foglalja magában, és a test-elme kapcsolatot, hanem olyan elveket is, mint a megfelelő ételek fogyasztása, megfelelő testgyakorlás végzése, nagyon egyénre szabott előírásokat. Csodálatos irányelveket ad az emésztés fejlesztésére, a hosszú élet elősegítésére gyógynövények, megtisztító módszerek, alapvetően pedig az életmód megváltoztatása révén. Korábban sok ember tudta, hogyan kell természetes módon élni és használni a gyógynövényeket, de a modern korban ez a tudás elfeledetté vált. Az ájurvéda e tudás nagy erejű újraélesztése. Maharishi a legkiválóbb ájurvéda tudósokat hozta össze, és sok száz órát töltött velük, megvizsgálva az ájurvéda különböző részét, mindig azt a szem előtt tartva, hogy miként segítheti a megvilágosodás elérését és a magasabb tudatállapotok kifejlődését, valamint hogy ezen keresztül miként teheti jobbá az emberek életét. Az emberek pedig, akik csoportokban meditálnak, harmóniát teremtenek a társadalomban is.

 

– Az ájurvéda mely aspektusait emelné ki mint olyanokat, amelyek a megvilágosodás növekedését támogatják? Mit tanácsolna valakinek, aki most tanult meg meditálni és egy alernatív életstílust keres?

– A testtípusod ismerete hatalmas fegyver a kezedben, tudod, hogy milyen ételt egyél. A táplálék orvosság az ájurvédában. Tudnod kell, hogy mik a legjobb ételek a számodra. Az életmód a legnagyobb és legegyszerűbb változás. És az életmód az ételben, a testgyakorlásban, az alvási szokásokban nyilvánul meg. Ha ezeken területeken használni kezdjük az ájurvédikus napi rutin – dinacsarja – elveit, és kiegészítjük nagyon egyszerű eljárásokkal, mint például váták számára az olajmasszázs, ezek rendkívüli jótéteményeket adnak. A pittáknak fontos tudni, hogy a csípős ételek vagy a forró környezet, esetleg a nem megfelelő időben való evés vagy egy-egy étkezés kihagyása felboríthatja az egyensúlyunkat. Egy kaphának azt kell megértenie, hogy ő hajlamos a testsúlygyarapodásra és olyan ételeket kell fogyasztania, amelyek ezt megakadályozzák. A kapháknak szüksége van a stimulációra. Az ájurvédának van egy csodálatos eszköze a test-elme típus megállapítására, ez a pulzus-olvasás, amely nagyon kifinomult elemzést ad az ember egyensúlyi állapotáról. Nem csak a testtípust adja meg, hanem azt is megmondja, hogy ha kibillensz az egyensúlyból. Ez a legfontosabb dolog, hogy tudd, egyensúlyban vagy-e. És az egyensúlyt olyan egyszerű ételekkel vagy fűszerekkel is újra tudod teremteni, mint amelyek a konyhában megtalálhatók.

 

– Említette a testgyakorlást és az alvást.

– A testgyakorlás nagyon fontos, ezt tudjuk, de ez is a testtípusunktól függ. A modern tudomány is hangsúlyozza, hogy ez milyen fontos. De a váta típusnak kevesebbre van szüksége, és nem túl megerőltetőre, a pittának nem ajánlatos túl sokat a tűző napon tarrtózkodnia, jobb neki az úszás, minden, ami hűsíti. Neki már intenzívebb mozgásra van szüksége, és még többet igényelnek a kaphák, akiknek sokat és rendszresen kell sportolnia, hogy mozgás legyen a testükben. Tudjuk, hogy a mozgás fontos, de ezt is egyénre kell szabnunk.

Ugyanez a helyzet az alvással. A vátáknak nehézséget okoz az elalvás, de vannak dolgok, amelyek segítik ezt: a csésze meleg tej, a lefekvés előtti nyugalom (tévé és számítógép kikapcsolása). Egyszerű dolgokkal le lehet nyugtatni és „földelni” a váta embereket, és segíteni az elalvásukat. Ezek az ájurvédikus elvek nagyon sokat segíthetnek, különösen az étel és a táplálkozás. Az ájurvéda hangsúlyozza, hogy az emésztés az egészség szempontjából a legeslegfontosabb tényező. Az emésztés tüze – az agni – erős kell, hogy maradjon. Az emberek néha nem tudják, hogy bizonyos dolgokkal meggyengítik az emésztő erejüket: például hideg italokat isznak, ami esetleg jó lehet egy pitta számára, de már nem annyira üdvös egy vátának vagy kaphának. Ezek egyszerűen eloltják az emésztés tüzét, és ennek eredményeként emésztési problémáik lesznek, amelyek pedig egészségi problémákhoz vezetnek. Nagyon fontos, hogy mit eszünk, és az is, hogy az emésztésünk jól működjön. Ha az emésztésünk ideális, akkor a szervezet egy olyan vegyületet termel, az ódzsaszt, ami a magasabb tudatállapotokat támogatja. Mindez tehát hozzájárul a magasabb tudatállapotok kialakításához.

 

– Mi a helyzet a vegetáriánus táplálkozással? Ez kötelező?

– Nem. Maharishi célja az volt, hogy az embereket megtanítsa a TM-re. Ha naponta kétszer 20 percet meditálsz, az már nagyot lendít a magasabb tudatállapotok felé való haladáson. Csak később vezette be a Maharishi Ájurvédát, és hangsúlyozta, hogy a vegetáriánus táplálkozás jobbá teheti a meditációs tapasztalatokat. A dósáink számára megfelelő táplálkozás szintén segíti a tapasztalatokat. Ha valakinek folyton emésztési problémái vannak, elnehezült és tompa, az is hatással van az elmére. Ezeket az elveket Maharishi később tette hozzá, ám nem tette követelménnyé mindenki számára. Ő egyszerűen csak fel akarta gyorsítani a folyamatot – és ebben valóban segíthet a tisztább, szattvikusabb életvitel.