A Transzcendentális Meditáció

tanfolyam felépítése, tanfolyamdíjak

A TM-tanfolyam felépítése

A Transzcendentális Meditációt világszerte egységes módon, hét lépésben tanítjuk. Ennek a folyamatnak a legfontosabb része a négy, egymást követő napon át tartó tanfolyam. Ezután már önállóan tudunk meditálni – bárhol, bármikor. A tanfolyam további részét képezik azok a havonta megtartott utánkövető találkozók, amelyekkel felfrissítjük a tanultakat és tovább bővítjük ismereteinket.

2023. márciustól budapesti tanfolyamaimat Bandl Beatrix kolléganőmmel közösen tartom.

A tanfolyamok felépítése:

A tanfolyamokat rendszerint négy egymást követő napon tartjuk, és a találkozók alkalmanként 1,5 – 2 órát vesznek igénybe. Az első találkozó mindig négyszemközt zajlik, a következő három alkalom pedig általában kis, 3-6 fős csoportban.

Követő találkozók:

A tanfolyam opcionális részét képezik azok a havonta megtartott követő találkozók, amelyeken tovább mélyíthetjük a meditációs tapasztalatainkat, felfrissíthatjük a tanultakat, és további érdekes és hasznos tudásra tehetünk szert. Ezekért külön már nem kell fizetni, benne vannak a tanfolyam árában.  

Ingyenes, egész életen át tartó támogatás és útmutatás:

Meditációellenőrzés: Ha bármikor úgy érezzük, hogy elakadtunk a meditációban vagy egy olyan tapasztalatunk van, amire választ szeretnénk kapni, saját tanárunk vagy a világon bárhol egy TM-tanár rendelkezésünkre áll az úgynevezett meditációellenőrzésre egy előre egyeztetett időpontban.

TM-frissítő tanfolyamok: Azok számára, akik már régebben végezték a tanfolyamot, de szeretnék felfrissíteni tudásukat, lehetséges azt megismételni a TM-tanárral egyeztetett keretek között. 

Hazai és nemzetközi TM-es közösség: haladó találkozók és előadások, csoportos és online meditációk, bentlakásos tanfolyamok (elvonulások) és még sok minden más!  

Ha szeretnél még többet megtudni a TM-ről, ajánlom figyelmedbe ezt a videóra rögzített, körülbelül félórás ismertető előadást:

Nézzük most meg részletesen a TM-tanfolyam felépítését:

1-2. lépés: Ismertető előadás és előkészítő találkozó

Itt megismerkedhetsz a Transzcendentális Meditáció eredetével, számos jóhatásával az egészség, a kreativitás, a mentális képességek és a kapcsolatok terén, valamint a TM-mel kapcsolatos tudományos kutatásokkal. Itt a technika működésének alapjairól lesz szó, továbbá arról, hogy miben különbözik a TM más meditációs technikáktól, és hogy miként tudjuk elsajátítani a technikát. A találkozó általában beszélgetéses formában zajlik, hogy a valóban Téged érdeklő kérdésekre kaphass választ. 

3. lépés: Személyes beszélgetés a TM-tanárral

Erre a 10 perces beszélgetésre általában az első találkozó után kerül sor. A jelentkezési lap kitöltése után lehetőséget nyújtunk arra, hogy személyesen is beszélhess a TM-tanárral, és – ha szeretnéd – még a tanfolyammal kapcsolatos legszemélyesebb kérdésedet is megbeszélhesd vele. 

4. lépés: Személyes oktatás

A személyes oktatás mindig négyszemközt zajlik, azon a hagyományos módon, ahogyan évezredek óta átadják ezt a tudást. A tanuló a tanár teljes figyelmét élvezi, ami azért fontos, mert minden ember különböző, más az idegrendszerünk, mások a sresszeink, mindenki kicsit másként teszi meg a befelé vezető utat. (1,5 – 2 óra)

5. lépés: Első ellenőrző találkozó

Innentől fogva már együtt meditál a csoport és a tanár! Megbeszéljük az első meditáció tapasztalatait, átismételjük a gyakorlás alapelveit. Megismerjük a helyes meditáció jegyeit, és kitérünk arra is, hogy miként tudjuk a rendszeres meditációt a leghatékonyabban beilleszteni a mindennapi életünkbe. (Kb. 2 óra)

6. lépés: Második ellenőrző találkozó

Ez a találkozó jelentős mérföldkő lesz utunk során: tovább finomítjuk a technikát, valamint megismerkedünk a stresszoldódás mechanizmusával és az idegrendszer normalizálódásának folyamatával. Megbeszéljük a gondolatok szerepét és jelentését a meditációban. (Kb. 2 óra)

7. lépés: Harmadik ellenőrző találkozó

Összegezzük az eddig tanultakat, majd betekintést nyerünk a TM rendszeres gyakorlásának hosszú távú hatásaiba, és a TM segítségével elérhető magasabb tudatállapotokba. (Kb. 2 óra)

Követő találkozók (opcionális) 

A követő találkozókra nem kötelező, de erősen ajánlott eljönni. Ezek az alkalmak lehetőséget kínálnak arra, hogy ismét együtt meditáljunk egy erős csoportban, átbeszéljük és megválaszoljuk az időközben felmerült tapasztatalatokat és kérdéseket. Emellett minden követő találkozónak van egy érdekes témája, amely tovább bővítheti ismereteinket a meditáció, a jóga, az ájurvéda és a védikus tudás számos egyéb területén. Az első követő találkozót a „négy nap” után kb. két héttel, utána pedig havi időközökben tarjuk az egész csoport számára.

Tanfolyamdíj

A Transzcendentális Meditáció tanfolyamdíja, mely magában foglalja a négy tanfolyami találkozót, a követő találkozókat és az egész életen át tartó támogatást:  

  • dolgozó felnőttek számára: 118 000 Ft. A gyermekeit egyedül nevelő szülő a felnőtt tanfolyamdíjért a gyermekeit is megtaníttathatja.
  • kisnyugdíjasok, munkanélküliek, GYED-en lévő kismamák, és igazoltan alacsony jövedelműek számára: 88 000 Ft.
  • egyéb jövedelemmel nem rendelkező diákoknak: 72 000 Ft
  • házaspárok együttes tanulása esetén kettejüknek: 185 000 Ft.
  • kisgyermekek számára (10 éves kor alatt, akiknek a szülei már gyakorolják a TM-technikát): 25 000 Ft.

2023. május 1-től a budapesti tanfolyamokon az alábbi árak érvényesek (a magasabb utazási és szállásköltségek kompenzálására):

  • dolgozó felnőttek számára: 140 000 Ft. A gyermekeit egyedül nevelő szülő a felnőtt tanfolyamdíjért a gyermekeit is megtaníttathatja.
  • kisnyugdíjasok, munkanélküliek, GYED-en lévő kismamák, és igazoltan alacsony jövedelműek számára: 100 000 Ft.
  • egyéb jövedelemmel nem rendelkező diákoknak: 85 000 Ft
  • házaspárok együttes tanulása esetén kettejüknek: 210 000 Ft.
  • kisgyermekek számára (10 éves kor alatt, akiknek a szülei már gyakorolják a TM-technikát): 35 000 Ft.

Kedvezmények

Rászorultság esetén lehetőség van kedvezményes tanfolyamdíj igénylésére, illetve részletfizetésre is. Ezzel szeretnénk mindenki számára elérhetővé tenni a tanfolyamon való részvételt.

A Transzcendentális Meditáció oktatása világszerte non-profit alapítványokon keresztül zajlik. Ezek a tanfolyamdíj jelentős részét az arra rászorulók segítésére és speciális oktatási projektek támogatására fordítják. (Ilyenek például diákok, hátrányos helyzetű gyermekek, egészségügyi dolgozók és egyéb stressznek kitett vagy traumát szenvedett emberek TM-tanítása és rehabilitációja.)