A TM-tanfolyam felépítése

 Transzcendentális Meditáció elsajátítása egy 3-4 hónapon átívelő, összesen 10 lépésből álló folyamat. Leglényegesebb része az a négy egymást követő napon zajló találkozó, amelynek során megkapjuk a személyes instrukciót, szert teszünk az első meditációs tapasztalatunkra, és alapos ismereteket nyerünk a technika gyakorlásának minden fontos eleméről. Ezután már önállóan tudunk meditálni – bárhol, bármikor. 

Nézzük most meg részletesen, mi ez a 10 lépés! 

1) Ismertető találkozó:

Itt megismerkedhetsz a Transzcendentális Meditáció eredetével, számos jóhatásával az egészség, a kreativitás, a mentális képességek és a kapcsolatok terén, valamint a TM-mel kapcsolatos tudományos kutatásokkal. A találkozó általában beszélgetéses formában zajlik, hogy a valóban Téged érdeklő kérdésekre kaphass választ. 

2) Előkészítő találkozó (általában az ismertetővel egyszerre tartjuk meg):

Itt a technika működésének alapjairól lesz szó, továbbá arról, hogy miben különbözik a TM más meditációs technikáktól, és hogy miként tudja valaki elsajátítani a technikát. 

3) Személyes beszélgetés a TM-tanárral:

Erre a 10 perces beszélgetésre általában az első találkozó után kerül sor. A jelentkezési lap kitöltése után lehetőséget nyújtunk arra, hogy személyesen is beszélhess a TM-tanárral, és – ha szeretnéd – még a tanfolyammal kapcsolatos legszemélyesebb kérdésedet is megbeszélhesd vele. 

Az első három lépést általában az ismertető találkozó napján tudjuk megtenni, és kb. 2 óra szükséges hozzá. Ezután következik a tanfolyam szívét-lelkét képező négy találkozó, amely mindig négy, egymást követő napokon zajlik. A négy alkalomra általában a hétvégéken, és legtöbbször az esti órákban kerül sor, de egyéni igényekhez (pl. hétköznap délelőtt) is rugalmasan tudunk alkalmazkodni. A személyes instrukció mindig négyszemközt, előre egyeztetett időpontban történik, a többi napon csoportosan találkozunk. A csoport létszáma általában 3-8 fő. Ez a létszám egyrészt megadja a csoport támogató hatását, másrészt biztosítja, hogy a tanulók a legnagyobb figyelmet kapják a tanártól. Ez egyes találkozók alkalmanként 1,5 – 2 órát vesznek igénybe, és az alábbi módon követik egymást: 

4) Személyes oktatás:

A személyes oktatás mindig négyszemközt zajlik, azon a hagyományos módon, ahogyan évezredek óta átadják ezt a tudást. A tanuló a tanár teljes figyelmét élvezi, ami azért fontos, mert minden ember különböző, más az idegrendszerünk, mások a sresszeink, mindenki kicsit másként teszi meg a befelé vezető utat. 

5) Első ellenőrző találkozó:

Innentől fogva már együtt meditál a csoport és a tanár! Megbeszéljük az első meditáció tapasztalatait, átismételjük a gyakorlás alapelveit. Megismerjük a helyes meditáció jegyeit, és kitérünk arra is, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban beilleszteni a mindennapi életünkbe a rendszeres meditálást. 

6) Második ellenőrző találkozó:

Tovább finomítjuk a technikát, és megismerkedünk a stresszoldódás mechanizmusával, és az idegrendszer normalizálódásának folyamatával. 

7) Harmadik ellenőrző találkozó:

Összegezzük az eddig tanultakat, majd betekintést nyerünk a TM rendszeres gyakorlásának hosszú távú hatásaiba, és a TM segítségével elérhető magasabb tudatállapotokba. 

8-9-10) Követő találkozók (opcionális)

A követő találkozókra nem kötelező, de erősen ajánlott eljönni. Ezek az alkalmak lehetőséget kínálnak arra, hogy ismét együtt meditáljunk egy erős csoportban, átbeszéljük és megválaszoljuk az időközben felmerült tapasztatalatokat és kérdéseket. Emellett minden követő találkozónak van egy érdekes témája, amely tovább bővítheti ismereteinket a meditáció, a jóga, az ájurvéda és a védikus tudás számos egyéb területén. Az első követő találkozót a „négy nap” után kb. két héttel, utána pedig havi időközökben tarjuk az egész csoport számára.

Ingyenes, egész életen át tartó támogatás és útmutatás:

Meditációellenőrzés: Ha bármikor úgy érezzük, hogy elakadtunk a meditációban vagy egy olyan tapasztalatunk van, amire választ szeretnénk kapni, saját tanárunk vagy a világon bárhol egy TM-tanár rendelkezésünkre áll az úgynevezett meditációellenőrzésre egy előre egyeztetett időpontban.

TM-frissítő tanfolyamok: Azok számára, akik már régebben végezték a tanfolyamot, de szeretnék felfrissíteni tudásukat, lehetséges azt megismételni a TM-tanárral egyeztetett keretek között. 

Hazai és nemzetközi TM-es közösség: haladó találkozók és előadások, csoportos és online meditációk, bentlakásos tanfolyamok (elvonulások) és még sok minden más!  

Ha szeretnél még többet megtudni a TM-ről, ajánlom figyelmedbe ezt a videóra rögzített, körülbelül fél órás ismertető előadást: