Gyakori kérdések

Mi a Transzcendentális Meditáció és honnan származik?

A Transzcendentális Meditáció vagy TM egyszerű, erőfeszítés nélküli mentális technika, melyet naponta kétszer húsz percig gyakorlunk, kényelmesen ülve, csukott szemmel. A TM-technika a stresszkezelés egyik leghatékonyabb módszere, amely rendkívül mély nyugalom és belső béke megtapasztalásához vezet. Ebben az állapotban kapcsolatba lépünk lényünk legbelső tartományával, a tiszta tudattal, és határtalan energiával, intelligenciával és kreativitással töltekezünk meg. Mivel a létező legalapvetőbb szinten működik, a Transzcendentális Meditáció életünk minden területét teljesebbé és gazdagabbá teszi.

E módszer az ősi védikus hagyományból származik, ismerete évszázadokon át szállt mesterről tanítványra. Maharishi Mahesh Yogi az 1950-es évek végén tette elérhetővé az egész világ számára. Mára több, mint 10 millió ember sajátította el, és hatékonyságát 250 egyetemen és kutatóintézetben végzett 600 tudományos kutatás támasztja alá.


Ha meditálok, jobban megy majd a munka vagy a tanulás?

A Transzcendentális Meditáció tisztábbá teszi a gondolkodást, egyaránt javítja az összpontosító és a széles körű átlátóképességet. Fokozza a kreativitást, fejleszti a memóriát, növeli az intelligenciát. Amerikai egyetemeken végzett vizsgálatok szerint a meditáló diákok IQ-ja két év alatt négy ponttal nőtt, tanulmányi eredményeik szárnyalni kezdtek. Világszerte egyre több iskolában válik a tanterv részévé a napi kétszeri TM-gyakorlás, ma már több mint egymillió diák jár ilyen oktatási intézménybe. Emellett kis- és nagyvállalatok teszik elérhetővé a Transzcendentális Meditációt cégük minden dolgozójának, mert megéri nekik: az alkalmazottak kevésbé stresszesek és betegek, emellett hatékonyabbak, kreatívabbak lesznek, javul a munkahelyi légkör, nő a munkateljesítmény és a munkával való elégedettség.

Meg kell-e változtassam az életmódomat, ha meditálni akarok?

Erre nincs szükség. Ez a meditáció nem kívánja életmódunk megváltoztatását. Nem igényel hosszadalmas előkészületeket, nem foglal magában fárasztó gyakorlatokat, koncentrációt, önmegtartóztatást. A TM-et könnyű elsajátítani, gyakorlása örömteli, kellemes és pihentető élmény, s az eredményekre sem kell sokat várni! A Transzcendentális Meditáció nem hit, nem vallás és nem filozófia, hanem egy egyszerű, mentális technika, amelyet bárki gyakorolhat stresszkezelés céljából.

Milyen kapcsolatban áll egymással a TM és a jóga?

A Transzcendentális Meditáció maga is a klasszikus jógahagyományból származik. Gyakorlása a jóga szellemi oldalát nyithatja meg számunkra, és segíthet abban, hogy a testi és a légzőgyakorlatokon túllépve a tudatunk legmélyére merüljünk. Könnyed és erőfeszítés nélküli módon vezet el a szamádhihoz, ahhoz az alapvető, szavakkal és gondolatokkal megragadhatatlan tapasztaláshoz, amely a jóga törekvéseinek középpontjában áll.

 

Ha meditálok, tisztább lesz majd az elmém?

A Transzcendentális Meditáció tisztábbá teszi a gondolkodást, egyaránt javítja az összpontosító és a széles körű átlátóképességet. Fokozza a kreativitást, fejleszti a memóriát, növeli az intelligenciát.

Mennyire új és mennyire elterjedt ez a módszer?

A TM egy több ezer éves tradícióból származik, mesterről tanítványra szállt. Maharishi Mahesh Yogi kezdte el tanítani az 1950-es években. Mára a világ 136 országában van jelen, és több mint 10 millió ember sajátította el.

Ha ez ilyen jó, akkor iskolákban miért nem vezetik be?

Világszerte egyre több iskolában válik a tanterv részévé a napi kétszeri TM-gyakorlás, ma már több mint egymillió diák jár ilyen oktatási intézménybe. Amerikai egyetemeken végzett vizsgálatok szerint a meditáló diákok IQ-ja két év alatt négy ponttal nőtt, tanulmányi eredményeik szárnyalni kezdtek, magatartásuk is nagymértékben javult.

Vezetői vagy céges tréningekre is használható a TM?

Világszerte kis- és nagyvállalatok teszik elérhetővé a Transzcendentális Meditációt cégük minden dolgozójának, egyszerűen azért, mert megéri nekik: az alkalmazottak kevésbé stresszesek és betegek, emellett hatékonyabbak, kreatívabbak lesznek, javul a munkahelyi légkör, nő a munkateljesítmény és a munkával való elégedettség.

Miben lesz jobb az életem, ha meditálok?

Szinte minden elképzelhető területen javulni fog az életminőséged. Mint ahogyan egy fát is táplál, ha a gyökerénél megöntözik, az ember életét is jobbá teszi az a rendkívül mély meditációs tapasztalás, amely lényünk gyökeréhez vezeti el bennünket. Mint azt sok száz tudományos kutatás és több millió meditáló tapasztalata igazolja, testileg fittebb, mentálisan hatékonyabb, érzelmileg kiegyensúlyozottabb, és még társas kapcsolataidban is egyre beteljesítőbb lesz az életed.

Mindenki meg tudja tanulni ezt a meditációt?

Igen, mert az elménk teljesen természetes képességén alapszik. Aki gondolkodni tud, az el tudja sajátítani. Ebben a meditációban nem kényszerítjük az elménket arra, hogy bizonyos elvárások szerint működjön, hanem lehetővé tesszük számára, hogy saját, természetes hajlamát követve haladjon a nagyobb nyugalom és boldogság irányába. Nincs kontroll, nincs koncentráció, a módszer könnyed, erőfeszítésnélküli és élvezetes.

Hogyan oldja fel a stresszeket a TM?

A TM által előidézett rendkívül mély pihenés az alvásnál is nagyobb mértékben mozgósítja szervezetünk öngyógyító és önmegújító erőit. Ez a „minőségi pihenés” még a legmélyebben gyökeredző stresszeinket is feloldja, és – számos kutatás eredménye szerint – komoly segítséget nyújthat akár a különféle traumák kezelésében vagy feldolgozásában is.

Ha meditálok, kevésbé leszek stresszes?

Így van! A meditációban megtapasztalt mély nyugalom a meditáción kívüli időben is velünk marad. Ha rendszeresen meditálunk, az aktivitás óráiban is békések, összeszedettek és kiegyensúlyozottak maradunk. A gyakorlás előrehaladtával pedig azt is észrevesszük, hogy még a korábban komoly kihívásokat jelentő helyzetekben is nyugodtak és derűsek maradunk.

Ha elvégzem a tanfolyamot, egyedül is tudok majd meditálni?

Igen, a tanfolyam célja, hogy kialakítsa bennünk az önálló gyakorlás készségét. És mivel a TM egy természetes módszer, amely az emberi elme természetes képességére épül, ez nem kíván sok időt. Négyszer kb. 2 órányi találkozás elég ahhoz, hogy onnantól magabiztosan tudjunk meditálni – életünk végéig. De ha bármilyen kérdésed merülne fel a technikával vagy a gyakorlással kapcsolatban, szívesen állok a rendelkezésedre később is.

Hogyan hat a TM a stressz által okozott megbetegedésekre?

Az okukat számolja fel. Orvosi szaktekintélyek szerint a modern világban a stressz áll a megbetegedések 50-80%-ának hátterében. Ha nincs stressz, nincs betegség sem. Rengeteg problémát tudunk megelőzni azáltal, hogy megfelelően kezeljük a minket ért stresszeket.

Miért különleges ez a meditáció a többihez képest?

Azért mert ez a meditáció transzcendentális – közvetlenül a létező legmélyebb tudatszintre, a gondolatok forrásához, a tiszta tudathoz visz el bennünket. Ez egy rendkívül mély megtapasztalást ad – ami viszonylag gyorsan megtörténik. Emellett ebben a meditációban nincs semmi erőfeszítés, kontroll, koncentráció, csak könnyedség, természetesség és öröm. És mivel ez a folyamat természetes, a módszer gyorsan elsajátítható és az eredmények is gyorsan mutatkoznak.

Miért nem lehet könyvből megtanulni ezt a módszer? Miért kell hozzá tanár?

A Transzcendentális Meditációt sajnos nem lehet könyvből megtanulni. A TM egyszerűsége ellenére rendkívül kifinomult technika, amelyhez nélkülözhetetlen a személyes útmutatás. Csak egy élő ember képes a kívánt módon rád figyelni, tapasztalataidat meghallgatni, értékelni, és azokhoz igazodva rávezetni téged arra csodálatosan egyszerű, de végtelenül finom folyamatra, amely lehetővé teszi az elméd számára, hogy erőfeszítés nélkül, könnyedén merüljön bele a transzcendens csendjébe.