kapcsolat

Dr. Pál Dániel

Telefon

Email

drpaldaniel.tanfolyamok@gmail.com

Dr Pál Dániel

Dr. Pál Dániel, filozófus, a Transzcendentális Meditáció tanára, több, mint 30 éve a módszer gyakorlója.

Dr. Pál Dániel vagyok, filozófus, író, a Transzcendentális Meditáció tanára. Szegeden születtem 1976. február 15-én, a Vízöntő jegyében, annak tipikus, szellemi témákra fogékony képviselőjeként. Gyermekfejjel ismerkedtem meg a jógával és a keleti bölcseletekkel. Amikor 12 évesen kiolvastam a szegedi Somogyi Könyvtárban elérhető négy jógakönyv mindegyikét (ekkor még a vasfüggöny mögött voltunk!), azon törtem a fejem, hol, hogyan és kinek a segítségével tudnám Patandzsali jógáját tanulmányozni. Nem gondoltam, hogy mindössze néhány évet kell erre várnom. Két év múlva, 1990 nyarán, találkoztam egy sugárzóan tiszta amerikai házaspárral, és hatásukra úgy döntöttem, megtanulom a Transzcendentális Meditációt. Újabb négy év múlva pedig a TM haladó technikája, a Patandzsali jóga-szútráin alapuló TM-Szidhi technika következett, melyet azóta is szorgalmasan és nagy élvezettel gyakorlok.

Érdeklődésemet a Kelet bölcselete iránt meditációs tapasztalataim ébresztették fel. Szegeden megszerzett filozófia-angol szakos diplomám után az ELTE következett, ahol ledoktoráltam filozófiából. Így azon maréknyi “megszállott” egyike lettem, akik idehaza indiai témából szereztek filozófia PhD fokozatot. (Disszertációm tárgya Sankara advaita védántája volt.)

Az elmúlt húsz évben több mint 400 cikket írtam és fordítottam a nyomtatott és online médiába, főként ind bölcseletről, jógáról, meditációról, ájurvédáról, valamint a természetes életmódról. Sokan az Elixír magazinból ismernek, ahol közel 100 írásom jelent meg. Oszlopos tagja voltam a mindössze néhány számot megélt “Jóga – India világa” című folyóirat szerzőgárdájának. (Erre a linkre kattintva olvasható néhány tudományos ismeretterjesztő cikkem, köztük jó néhány e folyóiratból származik.)

2023 januárjában jelent meg “Válság, tudatosság, meditáció” című könyvem, amely azt mutatja be, hogy a TM-technika milyen hatalmas segítség lehet a különböző egyéni életválságok kezelésében, és akár a társadalmi vagy globális krízisek megoldásában.

2002 óta több-kevesebb rendszerességgel tartok keleti filozófiával és vallásbölcselettel kapcsolatos tárgyakat az SZTE Bölcsészettudományi Karán. Több klasszikus szöveget fordítottam szanszkritból magyarra. Közülük kiemelkedik a Filosz kiadó gondozásában megjelent két könyv: a kilenc upanisad fordítását és egy alapos bevezető esszét tartalmazó Klasszikus Upanisadok, illetve az advaita védánta bölcselet esszenciáját bemutató Ékesen szóló csend című kötet.

Életemben vízválasztó volt az a hónap, melyet 2006-ban töltöttem Hollandiában, egy személyesen Maharishi Mahesh Yogi által vezetett intenzív meditációs kurzuson. Ekkor tudatosult bennem, hogy az akadémiai tudomány helyett a szellemi út lesz az első az életemben. 2010-ben elkezdtem a világot járni, és azóta is folyamatosan tanulok, tanítok, meditálok és szolgálok. 2010-ben egy hollandiai spirituális közösségben dolgoztam fél évet önkéntesként. 2012 januárjában az amerikai Fairfieldbe költöztem, ahol néhány hónapig egy meditációs csoport tagjaként éltem, majd az ottani Maharishi Nemzetközi Egyetem (MIU) diákjaként és munkatársaként töltöttem több mint 2 évet. Az egyetem távoktatási programjában közreműködtem online tananyagok fejlesztőjeként, esti tagozaton pedig tovább mélyítettem ismereteimet a védikus ismeretekben, aminek egy újabb MA diploma lett a hozadéka. Mindemellett oklevelet szereztem mint Maharishi Ájurvéda wellness konzultáns. Szintén a Maharishi Egyetemen csatlakoztam a nemzetközi TM-szervezet fiatal vezetőit támogató és továbbképző Enlightened Leadership Programhoz. 2014-ben az ezt irányító szervezet globális nagykövete lettem, 2017-től pedig másfél éven át ugyanezen szervezet nemzetközi társigazgatója voltam.

Időközben a Maharishi Európai Kutatóegyetemen a Transzcendentális Meditáció tanárává lettem. Amerikától Indiáig három földrész számos országában szerveztem és vezettem meditációs kurzusokat, és bár továbbra is sokat utazom a világban, 2015 tavasza óta idehaza is folyamatosan tartok TM-tanfolyamokat Szegeden, Budapesten, Hódmezővásárhelyen és Békéscsabán, valamint igény szerint bárhol az országban. Emellett egyre több online tanfolyamot vezetek. Vágyam, hogy az immár évtizedek alatt felhalmozott tudásomat Magyarországon is minél több emberrel megosszam.