A Maharishi Egyetem

2012 elején egy intenzív meditációs program résztvevőjeként hét hetet tölthettem az amerikai Fairfield városában található Maharishi Menedzsment Egyetemen (Maharishi University of Management, rövidítve MUM). A környék, az itt élő emberek, valamint a meditációs tapasztalatok annyira mély benyomást tettek rám, hogy elhatároztam, ha csak lehet, visszatérek és huzamosabb időt töltök itt. Vágyam és sorsom fonala találkozott, s a következő év őszén már az egyetem kötelékébe tartozva írtam ezt a cikket a nyugati világ egyik legpezsgőbb spirituális műhelyéről.

Ősi tudás a modern oktatásban

Az MUM 1971-ben jött létre a Transzcendentális Meditáció (TM) alapítója, Maharishi Mahesh Yogi kezdeményezése nyomán. Az egyetem és a hozzá kapcsolódó tizenkét osztályos iskola egy különleges oktatási modellt valósít meg, melyet tudat-alapú oktatásnak (Consciousness-based education) neveznek. Ebben a megszokott tanítási módszerek kiegészülnek az emberi tudat fejlesztésével: a diákok a tananyag elsajátításán túl saját magukról is mélyebb tudatosságot nyernek. Ismerd meg önmagad, ismerd meg a megismerőt, tanítja az ősi bölcsesség Hellásztól Indiáig. Így a megszerzett ismeretanyag is több lesz a fejünkben hordozott, halott információnál: élettel telik meg és a személyiségünk eleven részévé alakul. Ez az ősi-új elképzelés kelt életre abban a gyakorlatban, ahogyan az MUM-es diákok a tanterv részeként reggel és este meditálnak, hogy megismerjék és felelevenítsék az elméjük legmélyén rejlő tiszta tudatot, a kreativitás, az intelligencia és az öröm határtalan mezejét.

Ez a tapasztalás, melyben minden diák és tanár osztozik, különleges légkört teremt az egyetemen. Munkám részeként sokszor látogatok órákat, és magam is részt veszek egy esti-hétvégi programban, így több tanszéken a saját bőrömön tapasztalhattam meg, miként működik az oktatás. Talán az egyik legmeghatározóbb élmény számomra az a kölcsönösen szeretetteljes és szívélyes mód, ahogyan a tanárok és a diákok egymással, illetve egymás között kommunikálnak. Ne gondoljunk azonban egy ifjúsági ásramra, ahol mindenki vasfegyelemmel ül szögeságyán! Ez egy egyetem, az életbe lépő fiatal és az oktatásba visszatérő kevésbé fiatal emberek minden útkeresésével, próbálkozásával, olykor duhajságával együtt. A tiszta, szattvikus légkör azonban jelentősen tompítja az élet durvaságait, és segít átmenni a rögösebb tapasztalatokon.

Az egyetem számos hagyományos programot kínál (legnépszerűbbek a menedzsment, a számvitel és az informatika), ám jó néhány feltörekvő és az akadémiai fősodorba még be nem került határterület is megjelenik, amely szinte sehol másutt nem elérhető. Ilyen a védikus tudomány, mely a védikus bölcsesség és a modern természettudomány ismeretanyaga közé igyekszik hidat verni, illetve a fenntartható élet (sustainable living) szak, amely a spiritualitás és a környezettudatosság összekapcsolódásából született ún. mélyökológiára épülő tudásba ad bevezetést, elméleti és praktikus oldalon egyaránt. A fenntartható menedzsment szakirány ennek a továbbgondolása, mely a szellemi elveket és a zöldgondolkodást kívánja bevinni az üzleti életbe. Az oktatás mai tendenciáival összhangban az egyetem az interneten keresztül történő távoktatásban is készül megjelenni, így kurzusait a világ bármely országában hallgathatják majd a diákok. A jövő évtől elsőként a védikus tudomány, majd ezt követően az ájurvéda és integratív medicina területén indul mesterképzés. (Ennek a programnak a kidolgozásában segédkezik e sorok írója is).

Meditáló diákok az egyetem középiskolájában

Középpontban az egészség és a személyiségfejlődés

Önmaguk megismerésének és fejlesztésének jegyében a meditáció mellett a diákok egyetemi órákon ismerhetik meg az ájurvéda egészségmegőzrő alapelveit, avatott oktatóktól tanulhatnak jógagyakorlatokat, továbbá elsajátíthatják a nádí-vigjánt, az ájurvédikus pulzusolvasást, melynek segítségével pulzusuk finom változásait követve felismerhetik és korrigálhatják szervezetük egyensúlyi állapotát. Maga a tanítás rendje is az egészséges életmód jegyében van kialakítva, mégpedig úgy, hogy a diákok frissen és kipihenten legyenek jelen az órákon, nyugodtan tudjanak napjában háromszor enni, a következő napra készülni, sportolni és szórakozni, valamint eleget pihenni. Utópiának hangzik? Akkor tegyük még hozzá, hogy az egyetem étkezőjében lakto-vegetáriánus fogásokból lehet választani, minden alapanyag GMO-mentes és biominőségű. Az oktatási épületek jelentős része a Szthápatja-véda elvei szerint épült, struktúrája segíti a test és az elme harmonikus működését.

Véda Bhavan azaz a tudás otthona - itt dolgozik a cikk szerzője_kicsi

Véda Bhavan, azaz a tudás otthona – itt dolgozott a cikk szerzője

Hogyan mennek át ezek a magasztos elvek a gyakorlatba? Immár közel másfél év után különös élmény látni, hogy azok a diákok, akik velem együtt belecsöppentek ebbe a különös világba, milyen mély átalakuláson mentek keresztül. A tudatosság növekedésének talán legnagyobb eredménye, hogy az ember „saját magává” válik: mind jobban azzá a határtalan, békés, kreatív, örömteli lénnyé lesz, amely személyiségének örök alapját képezi, és fokozatosan hátrahagyja a gondolkodását és viselkedését meghatározó negatív emlékeket, programokat és kondicionáltságokat. Sok fiatal egyáltalán nem „jó családból való szellemi keresőként” jön ide, hanem komoly traumákat cipel a batyujában. Drogok, alkohol, zűrös családi háttér, katonai küldetések Irakban és Afganisztánban, csak hogy néhányat említsek. A stresszes, fáradt, frusztrált arcok azonban fokozatosan felragyognak, és a szemekben megjelenik az élet fénye. Az átmenet néha meglepően gyors, máskor viszont hosszabb időt vesz igénybe, és a folyamat egyesek számára bizony embert próbáló. Ám szívmelengető látni, ahogy a társak segítik és támogatják ezeket a diákokat.

Kulturális kreatívok, környezettudatosság és spiritualitás

Fairfield, az egyetemnek otthont adó, tízezer lakosú kisváros újabban sokszor szerepel az amerikai médiában, mint olyan közösség, amelyben kiemelt szerepet kapnak a szellemi értékek, a zöldgondolkodás és az egészséges életmód. Fairfield spirituális és intellektuális közege a „kulturális kreatívok” paradicsoma, ahol a szellemi fejlődés áll a középpontban, ám ennek érdekében nem kell lemondani az élet megannyi öröméről. A lakosság mintegy harmada meditáló, és ez a rengeteg kreatív és felszabadult ember pezsgő kultúrát és hatalmas intellektulis tudást vonz ide: a város tele van éttermekkel, kávéházakkal és művészeti stúdiókkal. Írók és képzőművészek élvezik az inspirálóan tiszta szellemi légkört, továbbá itt működik Amerika talán legsikeresebb ájurvédikus gyógyközpontja, amelyet az üzleti és kultúrális élet számos tehetős képviselője látogat. A városban egymást érik az alternatív gyógyulás mindenfajta lehetőségét és a szellemi megismerés különféle útjait kínáló kurzusok. Az egyetem konferenciatermeiben esti előadások, workshopok gondoskodnak a tananyagon túli szellemi táplálékról. Az idelátogató előadók között sok a zöldgondolkodó és a társadalmi aktivista.

A fenntartható élet tanszék új öko-épülete_kicsi

A fenntartható élet tanszék új öko-épülete

Az Amerika legzöldebb egyetemének titulált intézményben ugyanis kiemelkedő a környezettudatosság: az MUM folyamatosan keresi a lehetőséget arra, hogy az élet minél több területén összhangban legyen a természettel: környezetbarát anyagok, fűtési rendszerek és egyéb öko-megoldások tűnnek fel az egyetemi épületekben. Különleges a fenntartható élet tanszék új épülete, mely semmilyen hálózatra nem kapcsolódik, maga gyűjti és tisztítja vizét, és szélkerekével, illetve napelemeivel akár 50-szer annyi áramot is megtermel, mint amennyit felhasznál. A felesleget az egyetemi hálózatba vezetik. A még nagyobb szabású terveknek egyelőre csak az idő és az anyagi keretek szabnak határt. Az egyetem mellett épült ökofalu, melynek alapítója a fenntartható élet tanszékének programigazgatója, mutatja, hogy a közösség tagjai a saját életükben is igyekeznek megvalósítani ezeket az elveket.

A cikk szerzője a férfi dóm előtt

A cikk szerzője a férfi dóm előtt

A város és az egyetem legfőbb vonzereje sokak számára (s ebbe a körbe jómagam is beletartozom) a nagylétszámú meditációs csoport. Az angolul Dome-nak, azaz „kupolának” nevezett két épületben reggel és este többszáz férfi, illetve hölgy gyakorolja a TM-et és annak haladó technikáját, a jógarepülést is magában foglaló TM-Szidhi programot.  Az egy időben, egy helyen végzett gyakorlat hatalmas mértékben felerősíti és elmélyíti a meditáció hatását, amely az úgynevezett Maharishi-effektusnak köszönhetően pozitív változásokat teremt az egész társadalom kollektív tudatában. A kupolák alatt meditálni mélységesen csendes és végtelenül tiszta, intenzív boldogsággal teli élmény, amely folyamatosan vonzza a szellemi keresőket, és azokat a diákokat, akik a hagyományos, információra alapozott oktatásnál valami többet és teljesebbet keresnek.

(Az írás nyomtatott formában az Elixír magazinban jelent meg.)

Amennyiben ez a cikk felkeltette az érdeklődésedet, és szeretnél látogatást tenni az egyetemen vagy ott tanulni, lépj velem kapcsolatba! Az egyetem hivatalos képviselőjeként tudom segíteni a külföldi diákok MUM-es karrierjét.

Elérhetőségeim:

dr.pal.daniel@tm.org

+36 70 646 31 81