Kérdés: Úgy vélem, hogy az összes meditáló, köztük én is, szeretne elérni a kozmikus tudatot. Hogyan tudhatjuk meg, hogy sikerrel jártunk?

Maharishi: A tapasztalatból. Ez egy olyan tapasztalat, amelyet az ember nem tud nem észrevenni. Tudod, ez olyan, hogy valaki csinál valamit, és ha belső csend éber, akkor az ember teljes mértékben benne van a belső csendben, és teljes mértékben benne van abban a cselekvésben is, amit végez. A belső csend belső megmaradásának ez a tapasztalata olyan mélységes, hogy az ember egyszerűen nem képes nem észrevenni. Senkinek sem kell megmondania nekem, hogy szemtanúja vagyok-e mindannak, amit csinálok. Ez egy tapasztalat. Mindenki alszik éjszaka. Általában a legtöbb ember ekkor teljesen elfelejt mindent. Ám amikor megjelenik a kozmikus tudat, akkor belülről teljesen éberek vagyunk.

A tiszta tudat megmarad, még akkor is, amikor valaki alszik. Ugyanúgy, mint amikor az ébrenlét során jelen van az aktivitás, és vele egyidőben a csend. Ez egy tapasztalat. Hasonlóképpen, jelen van az alvás, a tétlenség, mégis, a csend éber odabent.

Ez tehát egy tapasztalat. A kozmikus tudat egy gyönyörű tapasztalat, és amikor az ember fejlődése során eljut ide, akkor ezt tudni fogja.

A növekedés [ebbe az állapotba általában] fokozatosan megy végbe, ám a Transzcendentális Meditáció esetében ez nagyon gyorsan történik. A gyorsaság itt azt jelenti, hogy egy szisztematikus módon csúszunk bele ebbe az állapotba, egyszerűen csak belecsusszanunk. És amikor megjelenik, azt nem tudjuk nem észrevenni. Ez egy tapasztalat, egy nagyon valós tapasztalat.

Mikor az ember nem tudja nem észrevenni, hogy az ébrenléti tudatállapotban van, akkor hogyan nem tudná nem észrevenni a KOZMIKUS tudatot? Egyszerűen csak ennyi: éber tudatállapot, álmodó tudatállapot, mélyalvó állapot; ébrenlét, álom, mélyalvás. Ez a három különböző tudatállapot, és ezeket onnan ismerjük, hogy a tapasztalat szintjén átmegyünk rajtuk.

A kozmikus tudat szintén egy tapasztalat. Ám az előtte levő negyedik tudatállapot – a transzcendentális tudat, az alapállapot – szintén egy tapasztalat.

– Maharishi Mahesh Yogi, London, 1975. július 13.