A közelmúltban jelent meg Válság, tudatosság, meditáció címmel egy könyvem arról, hogy a Transzcendentális Meditáció milyen sikerrel alkalmazható az egyéni válságokkal, traumákkal, illetve akár a mostani globális krízissel való szembenézésben és megküzdésben.

“Az egyetlen kiút befelé vezet”, tanítják a keleti bölcsek, s e mondás különösen igaz életünk kihívásokkal teli időszakaiban. A mai, világméretű válságokkal sújtott világban mindannyiunk számára rendkívül értékesnek bizonyulnak az olyan eszközök, amelyek a körülmények megváltoztatása helyett minket magunkat tesznek erősebbé. Átalakulásra ösztönöznek, hogy alkalmazkodóbbá, okosabbá és kreatívabbá váljunk, mégpedig oly módon, hogy hozzásegítenek bennünket belső világunk jobb megismeréséhez, rejtett erőtartalékaink felszínre hozatalához.

Egy ilyen eszköz lehet számunkra a Transzcendentális Meditáció (vagy röviden TM). E hiteles hagyományból származó és az évszázadok próbáját kiállt meditációs technika hatékonyságát a modern tudomány is igazolta.

Könyvemben ezt a módszert ismertetem, mégpedig abból a szempontból, hogy miként segít könnyebben megbirkózni a válságokkal. Megmutatom, hogy a TM nem csupán fantasztikusan hatékony stresszkezelő technika, hanem abban is támogat bennünket, hogy tudatosabban nézzünk szembe az élet próbatételeivel. Tudatosságunk fejlesztésével és belső képességeink egyre teljesebb kiaknázásával pedig lehetőséget kapunk arra, hogy akár egy válság közepette is esélyt találjunk a fejlődésre és a növekedésre, és jobban jöjjünk ki belőle, mint ahogyan belementünk.

Kiknek szántam ezt a könyvet? Leginkább azoknak, akik egy válsághelyzettel szembenézve keresnek hatékony eszközöket életük jobbítására, vagy már konkrétan érdeklődnek a TM-technika iránt, és szeretnének mélyebbre ásni a témában, mielőtt elvégzik a tanfolyamot. A könyv ugyanis részletesen és átfogóan mutatja be a TM-technika működését, eredetét, tudományos kutatási hátterét, és számos érdekes dolgot tudhatunk meg belőle nem csak a meditációról, hanem a személyiség és a tudat fejlődéséről is. Éppen ezért őszintén ajánlom azoknak a TM-technikát már elsajátított meditálóknak is, akik szeretnének további ismeretekre szert tenni arról a módszerről, amely életük részévé vált.

Részletek a könyvből

„A Transzcendentális Meditáció holisztikus technika, hatásai az egész emberre, a test, a lélek és a szellem teljes tartományára kiterjednek. Nincs olyan területe az életnek, amelyre ne lenne hatással, és ez azért lehetséges, mert ez a technika lényünk gyökereihez vezet el bennünket, és erről a szintről kiindulva hoz létre bennünk mély és átfogó változásokat.

A TM-technika lényege, hogy egy különleges tudati állapotot teremt, amelyet tiszta tudatnak vagy transzcendentális tudatnak neveznek. A tiszta tudat a tudat alapállapota. Teljesen más, mint a hétköznapokban megszokott ébrenlét, mélyalvás vagy álom, de még az úgynevezett megváltozott tudatállapotoktól is különbözik. Ez a tudatállapot a tudat negyedik fő állapota, a tárgy nélküli, éppen ezért „tiszta” tudatosság megtapasztalása. Ebben az állapotban a testünk egy végtelenül mélyen pihenő állapotba kerül, elménk pedig békés nyugalmat élvez, ezzel egy időben teljesen éber és rendkívüli mértékben kitágult. A mélységes csenddel együtt a tiszta tudat óriási dinamizmust foglal magában: tele van örömmel, energiával, intelligenciával és kreativitással. Ezt megélni rendkívül kellemes tapasztalás.

E rendkívül mély nyugalmat számos objektív, egzakt módszerekkel is mérhető változás tükrözi: lelassul a légzésünk, ellazulnak az izmaink, lenyugszik a szívverésünk, és a szervezetünk biokémiája is komoly változásokon megy keresztül: a kortizol és az egyéb stresszhormonok szintje lecsökken, míg a boldogsághormonnak nevezett szerotonin szintje jelentős növekedést mutat. Ez a megemelkedett szerotoninszint a meditáció után is huzamosabb ideig fennmarad. Agyunk elektromos tevékenységében megjelennek a mély relaxációt jelző alfa- és théta-hullámok. Ezzel egy időben valami egyedülálló dolog megy végbe: a Transzcendentális Meditáció gyakorlása során az idegrendszer egységes egészként kezd működni, idegsejtjeink milliárdjai különleges összhangba kerülnek. Ez jelzi, hogy agyhullámaink nagyfokú összehangoltságot, szakkifejezéssel élve koherenciát mutatnak. Ezt a koherens agyműködést éljük meg belülről mélységes nyugalommal párosuló, tiszta éberségként.

Ám hogyan segíti ez a különleges tapasztalás azt, hogy hatékonyabban megbirkózzunk az élet válságaival? Öt olyan területet emelnék ki, ahol a TM-technika rendkívül sokat nyújthat:

Béke és nyugalom

A TM-gyakorlás segít lecsendesíteni a kavargó gondolatainkat és a háborgó érzelmeinket. Nyugalomba hozza az elménket, emellett egyedülállóan mély pihenést nyújt a testünk számára.

Stresszkezelés

A TM-technika által megteremtett átfogó testi-lelki nyugalom feloldja a stresszeket, még azokat a mélyen gyökerező traumákat is, amelyeket a hétköznapi pihenés sem tud felszámolni. Emellett a rendszeres meditáció javítja a stresszekkel való megküzdés képességét: erősebbé, stabilabbá, egyúttal rugalmasabbá tesz bennünket az élet minden területén.

Életerő

A mélypihenés hatalmas mennyiségű életerővel, frissességgel tölt fel bennünket. Hatására jobb lesz az egészségünk, fiatalosabbá, lendületesebbé és hatékonyabbá válunk.

Öröm

A belső csendben hatalmas energiát, óriási örömet tapasztalunk. A transzcendálás önmagában is egy nagyon kellemes és élvezetes folyamat, amely boldogsággal tölti fel a szívünket és a lelkünket. A rendszeres TM-gyakorlás segít abban, hogy a lehangoltság sötét fellegei feloldódjanak, és több boldogságot, nagyobb értelmet, új célokat találjunk az életünkben.

A belső képességeink mozgósítása

A TM kitágítja a tudatosságunkat, a gyakorlás hatására belülről kezdünk többé válni. Elménk tisztábbá válik, éberebbek, fogékonyabbak leszünk, jobb döntéseket hozunk, hatékonyabban cselekszünk és gondolkozunk. Egyszerre javul a koncentráló- és az átlátóképességünk, nő az intelligenciánk és fejlődik az intuíciónk is.

A transzcendálás egy holisztikus tapasztaláshoz vezet. Ebben a meditációban az életünk egy-egy problémájával való foglalatoskodás, netán bizonyos képességeink fejlesztése helyett, az élet teljességére kapunk rálátást. Meg tudunk töltekezni egy kiapadhatatlan belső forrásból, amely átfogó fejlődést nyújt számunkra, és minden emberi képességünket egyszerre fejleszti: napról napra egyre több energiát, intelligenciát, kreativitást, örömet, békét, boldogságot, derűt, nyugalmat, elégedettséget, szeretetet, türelmet, elfogadást hoz az életünkbe.

Ez a holisztikus fejlődés segít akkor is, ha egy komoly kihívással vagy válsággal nézünk szembe. Azáltal, hogy meditáció közben tudatosságunk kilép a megszokott korlátai közül, és belekóstol a korlátozottság nélküli, tiszta tudat állapotába, a meditációból kijőve egy emelkedettebb, tisztább perspektívából tekintünk a kihívásokkal teli élethelyzetre. Aki rendszeresen meditál, egyre többet lát a világból: jobban észreveszi a lehetőségeket, kevésbé húzzák vissza a nehézségek, és a meditációban megtapasztalt tiszta boldogság segít úrrá lenni a veszteségek fájdalmán. A kitágult tudatosság sokkal több belső erőforráshoz fér hozzá, és amikor mozgósítani kell, könnyebben talál megoldásokat a problémákra.”

(A cikk egy korábbi változata a Frizura és szépség magazin oldalán jelent meg, amikért köszönet Molnár Grétának.)