Dr. Hagelin: A Transzcendentális Meditáció hozzáadása újra “hatékonnyá” tenné a vallásokat vagy ehhez még több tudás szükséges?

Maharishi: Semmi más nem szükséges! A tudás a csak a tapasztalás alapján válik elevenné. A tapasztalás ez: a Lét által megismerni. Ez a száz százalékos tudás. Nincs tehát semmi más – a tudást nem a könyveken keresztül szerezzük meg. A Védát nem a könyvekből ismerjük meg. Nem! Tapasztalsz, majd megismered, hogy bármit olvasol [a szentírásokban], az helyes és jó dolog. A tapasztalás nélkül azonban folyton keresni fogsz, hogy hol van az és mi az, Ami mindenütt jelenlevő és mindentudó?

Ez az a tapasztalás, ami a teljes „tudó-ság”. A Lét általi megismerés a tapasztalás. Ez azt jelenti, hogy a teljes tudás azonos a tapasztalással. Teljes tudás… Az „átmá” [az Önvaló] szóban benne van az egész Véda. Ez [az Önvaló] az egész Véda, amelyben pedig benne van az egész mindenség. Ez tehát egy tapasztalás. A hangsúlyt a tapasztalásra fektetjük, nem pedig az olvasásra. Nem, nem, nem! Olvasás révén nem jutunk megértéshez. A Lét által viszont te magad leszel Az. Te vagy Az. A Lét által te vagy Az.

Az olvasás azok számára van, akik kellemesen szeretnék tölteni idejüket egy ismert területen. Egy már eleve ismert területen. Megtapasztalod azt a területet, aztán mondhatod, hogy igen, ez is így van, meg ez is így, az meg amúgy. A teljes tudás nem az olvasás szintjén található. Nem! Csakis a Lét szintjén. A Lét: tapasztalás, tapasztalás, tapasztalás. És a tapasztalás annyira egyszerű! Annyira egyszerű, mivel nem kell sehova máshová menni érte.

– Maharishi 2003. április 2-án elhangzott sajtótájékoztatójából