Kérdés: Sankara szemmel láthatóan azt mondja, hogy a Védák ismerete abszolút mértékben szükséges ahhoz, hogy elérjük az Egységtudatot. Úgy tűnik, mintha azt mondaná, hogy e követelmény beteljesítése nélkül egy kozmikus tudatra emelkedett ember nem tapasztalhat beteljesedést vagy nem lehet képes erre a következő szintre lépni.

Maharishi: Saját meditációnkból tudjuk, hogy a relatívban kell lennünk ahhoz, hogy transzcendáljunk, és eljussunk a transzcendensbe. A relatív valóság egész mezeje a Véda, a tudás mezeje. Minden relatív létezés, a teremtés és a fejlődés mechanizmusának egésze a Védákban kerül megvilágításra.

Képtalálat

Kérdés: Akkor Sankara erre a szóbeli tudásra utal?

Maharishi: Nem, a relatív élet legmagasabb szintjének elérésére [az Istentudatra], mely szükséges ahhoz, hogy megtegyük az Egységhez vezető lépést. Mert mi is az Istentudat? A relatív élet legmagasabb szintjének elérése, annak érdekében, hogy utána az Egységbe lépjünk. Ez szükséges az egységhez. A „Véda szükséges” azt jelenti, hogy a tudás relatív értékére van szükségünk ahhoz, hogy továbblépjünk az Abszolúthoz. A Véda szükséges a Védántához.

A Védánta a Véda végét jelenti. A Véda egész tartományát be kell járnunk ahhoz, hogy a Védántához eljussunk. A Védánta a Véda antája, azaz a Véda vége. Ahhoz, hogy eljussunk a végponthoz, az egész tartományt be kell járnunk.

(Részlet Maharishi 1971-ben, az Amherst College-ben tartott előadásából. Az írás elsőként a www.tminfo.hu honlapon jelen meg.)