A modern tudomány csupán néhány évtizede fedezte fel, hogy az elme nyugalmával a testben is létrejön a mély pihenés állapota. Ezzel szemben az ősi Kelet számos gyakorlatot hagyott ránk, melyek segítségével nagyfokú ellazulást és kiváló egészséget teremthetünk testünk számára. E technikák közül kiemelkedik a Transzcendentális Meditáció, röviden TM, melynek jótékony élettani hatásait többszáz tudományos kutatás igazolta. 

A negyedik tudatállapot megtapasztalása

Transzcendálni annyit tesz, mint túllépni valamin, ebben a meditációban pedig a gondolatokon és a mentális tartalmakon lépünk túl. A Transzcendentális Meditáció lényege, hogy segítségével tudatosan megtapasztaljuk a gondolkodás egyre finomabb szintjeit, majd a legfinomabb szintet is túllépve belemerülünk a gondolatok és tudattartalmak nélküli tiszta tudatosság állapotába. Ennek folyamán egy rendkívül mély pihenés jelenik meg a testben, és nagyfokú belső béke és öröm a lélekben.

A transzcendálás azonban nem csupán az elme valósága. A módszer alapítója, Maharishi Mahesh Yogi jól tudta, hogy ez az állapot konkrét fiziológiai hatásokat vált ki, és biztatta a tudósokat, hogy kutassák ezeket. E téren egy fiatal neurofiziológus, Keith Wallace végezte az első vizsgálatsorozatokat. Kutatásainak eredményeit a Scientific Americanben jelentette meg 1970-ben. Wallace doktor úgy találta, hogy a TM során olyan idegi és élettani változások jelennek meg az emberben, amelyek semmilyen ismert kategóriába nem sorolhatók.

Tudjuk, fő tudatállapotoknak (az ébrenlétnek, az alvásnak és az álmodásnak) meghatározott fiziológiai jegyei vannak. Az úgynevezett módosult tudatállapotokat, mint a transz vagy a hipnózis, szintén sajátságos élettani működés kíséri. Wallace azonban valami gyökeresen mást tárt fel, olyan fokú anyagcsere változásokat, amelyek arra késztették, hogy a tudat egy negyedik fő állapotáról beszéljen. Ezt „éber hipometabolikus állapot”-nak, kicsivel közérthetőbben „pihenő éberségnek” nevezte el.

Pihenő éberség

Mindkét kifejezés arra utal, hogy a testben rendkívül mély pihenés jelenik meg, az elme mégis teljesen éber és összeszedett. Az anyagcsere szintje még a mélyalvásnál is alacsonyabb. Ezt jelzi a szívverés, a légzés, az oxigénfogyasztás erőteljes csökkenése, a bőrellenállás növekedése és számos biokémiai tényező változása. Annak ellenére, hogy az izmok ellazulnak, az EEG-jelek pedig a mély pihenés állapotára utalnak, az agy vérellátása megnövekszik. Ez az egyik magyarázata az éberség növekedésének.

Az éberség fokozódásával kapcsolatos további érdekesség, hogy későbbi kutatások megmutatták, a TM nagymértékben gyorsítja a reakcióidőt. (Ezért is népszerű a sportolók körében.) Egy kísérlet mérései szerint a TM-gyakorlók reakcióideje nem kevesebb, mint 30 százalékkal volt jobb a nem meditáló kontrollcsoportnál. A vizsgálatok után a TM-eseket megkérték, hogy meditáljanak, a kontrollcsoportot pedig, hogy csukott szemmel lazítsanak, majd ismét elvégezték a teszteket. Míg a kontrollszemélyek a relaxációt követően 10 százalékkal lelassultak, a TM-esek meditációjuk után további 15 százalékkal váltak gyorsabbá.

A meditáció egyedülálló nyugalma átfogó regenerációt tesz lehetővé, testi-lelki szinten egyaránt. A Transzcendentális Meditáció élettani hatásai azonban nem korlátozódnak a meditáció időtartamára, hanem az aktív életbe is átkerülnek. Ez összecseng Maharishi tanításával, hogy a meditáció felkészülés a sikeres, beteljesítő cselekvésre, célja pedig egész életünk jobbá tétele. Maharishi szerint a meditáció és a kiegyensúlyozott aktivitás együttesen vezet el ahhoz, hogy életünket egy magasabb szintre emeljük.

Maharishi a mély pihenés állapotáról

„Ebben az elcsendesült állapotban az elme és az idegrendszer éber egyensúlyra jut, akárcsak az íjon teljesen visszavont nyíl; aktivitástól mentes, mégis az egész szervezet éber marad e csendben. Ugyanakkor az összes testi működés tökéletesen kiegyensúlyozott és stabil. Az idegrendszernek ez a pihenő ébersége a lehető legegészségesebb állapot, egyben ez minden energia és tevékenység alapja.”

„A testben ekkor olyan állapot alakul ki, amelyben nincs fizikai változás, a test egész fizikai felépítése és benne minden anyag egyszerűen felfüggesztődik az élet tiszta állapotának szintjén, egy olyan állapotban, amelyben a fejlődés folyamata, illetve a változás folyamata beszüntette a felépítést és a lebontást, melyben megszűnt a változás. Az egész test a Lét szintjére jut, akárcsak az elme. Elme és anyag, melyek az egyén durva és finom oldalait alkotják, együttesen a sohasem változó létezés szintjére, az örök, abszolút Lét szintjére emelkednek. Itt pihennek együtt, egymással egységben, mert mindkettő elérte az életnek ugyanazt a szintjét.”

– Maharishi Mahesh Yogi, A Lét Tudománya és az Élet Művészete, Excalibur Könyvkiadó, 2007.; (202. és 205. oldal)

Feloldódnak a stresszek

Selye János, a stresszkutatás atyja, a ’70-es években megismerkedett Maharishivel és a TM-mel, illetve a módszerrel kapcsolatos tudományos eredményekkel. Ezeket látva azt nyilatkozta, hogy a Transzcendentális Meditáció során megélt mély pihenés során pontosan fordított folyamatok mennek végbe az idegrendszerben, mint amikor a káros stresszekkel küzdünk. A kutatások a TM-et kiváló stresszoldó technikának találták, és a klinikai gyakorlatban azóta is sikerrel alkalmazzák. A módszer még a komoly traumákat szenvedett személyek rehabilitációjában is segít. Ilyenek például az utcagyerekek, erőszakot szenvedett vagy prostitúcióra kényszerített nők, háborús veteránok, valamint drog-, alkohol- és nikotinfüggők. Emellett hatékonynak bizonyult tanulási problémákkal (hiperaktivitás, ADHD) küszködő fiatalok felzárkóztatásában, illetve olyan emberek mindennapjaiban, akik folyamatosan komoly stresszekkel néznek szembe (orvosok, tanárok, katonák, médiaszemélyiségek, üzleti csúcsvezetők stb.).

 

 

A szívbarát technika

A TM testi jótéteményei közül talán legkiemelkedőbb a szív- és érrendszerre gyakorolt hatása, melyet szintén tekintélyes kutatási anyag támaszt alá. Ezek megmutatják, hogy a módszer által megteremtett mély pihenés hatalmas szerepet játszhat e problémák gyógyításában és megelőzésében. Az Amerikai Szív Szövetség tudományos állásfoglalása szerint jelenleg ez az egyetlen olyan meditációs eljárás, amellyel kapcsolatban tudományosan igazolhatónak tekinthető, hogy csökkenti a magas vérnyomást. Hatása megegyezik egy közepes erejű vérnyomáscsökkentővel, annak minden mellékhatása (impotencia, veseproblémák, fülzúgás stb.) nélkül.

További vizsgálatok azt is feltárták, hogy a TM visszafordíthatja az érelmeszesedési folyamatot, és segíthet egyensúlyban tartani a koleszterint-szintet. Egy 2012-es kutatás eredményei még megdöbbentőbbek: olyan személyeket osztottak két csoportba, akiknél egyszerre több, szívproblémákra hajlamosító kockázati tényező is fennállt, mint az elhízás, dohányzás, magas vérnyomás és hasonlók. Az egyik csoport életmód tanácsadáson vett részt, a másik tagjait megtanították a Transzcendentális Meditációra. A kísérleti alanyokat öt évig követték, ez után pedig azt találták, hogy a TM-es csoportban a szív- és érrendszeri problémák okozta halálozás, az infarktus és a szélütés előfordulása nem kevesebb, mint 48%-kal volt kevesebb. Egy neves amerikai orvosprofesszor megjegyzése szerint, ha ezt bármilyen tabletta produkálná, azonnal dollármilliárdos üzletté válna.

Az öregedés lelassulása

Keith Wallace, a TM fiziológiai hatásainak úttörő kutatója azt is vizsgálta, hogy a módszer képes-e lassítani vagy akár visszájára fordítani az öregedés folyamatait. A kérdés kézenfekvő volt, hiszen olyan sok pozitív változást mutattak ki az élettani működés szinte minden területén, hogy ezek összeadódására is számíthattak a kutatók. Az eredmények szerint a meditálók biológiai életkora (vagyis az, hogy testi egészségük a statisztikai átlag szerint egy hány éves embernek felel meg) valóban alacsonyabb az átlagnál. A rövidebb ideje (kevesebb mint öt éve) mediálók átlagosan öt évvel, a hosszabb ideje meditálók pedig 12 évvel voltak fiatalosabbak naptári életkoruknál.

A kutatás résztvevői közül volt olyan, akinél ez a különbség 27 év volt! (Azaz, egy 67 éves ember testi egészsége és fittsége egy 40 évesnek felelt meg.) Ezzel kapcsolatban hadd írjak le egy személyes élményt: mint az Elixír olvasói is tudják (ld. a 2013. decemberi szám 34-35. oldalát), magam is éltem olyan közösségekben, amelynek tagjai közül sokan évtizedek óta gyakorolják e technikát. Kezdetben sokszor derültem azon, hogy új ismerőseim életkorára adott tippjeim olykor 10-15 évvel vagy még többel elmaradtak a valóságtól!

A Transzcendentális Meditáció vonzerejét test-lelki jótéteményei mellett egyszerűsége és erőfeszítés-mentessége adja. Az egyszerű technika azonban a lélek legmélyebb tartományaihoz vezet el, ezért is képes olyan széleskörű és mélyreható változásokat létrehozni az élet összes területén. E spirituális dimenziók jelentősége azonban már egy másik írás tárgya.

(A cikk nyomtatott formában az Elixir magazin 2016. áprilisi számában jelent meg.)